הליכי אפוטרופסות

כל אדם כשיר לחובות וזכויות מיום היוולדו ועד יום מותו, למעט אם הדבר נשלל ע"י חוק או על ידי בית המשפט. כל מה שצריכים לדעת על הליכי אפוטרופסות:

כאשר אדם מסיבה כלשהי מציג התנהגות לא יציבה או מתדרדרתאולי יש מקום לשקול פנייה לבית המשפט לצורך מינוי אפוטרופוס.

אפוטרופוס הינו ישות אשר מתמנה או ע"י החוק או ע"י בית המשפט להיות אחראי ולנהל אדם אחר. הדוגמה השכיחה ביותר היא כאשר הורים הינם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם, למעט אם הדבר נשלל ע"י בית המשפט.

ניתן לפנות לבית המשפט לצורך הליכי אפוטרופסות בשל סיבות מסוימות:

  • מי שבית המשפט הכריז כי הוא פסול דין.
  • קטין (מי שטרם מלאו לו 18 שנים) שהוריו נפטרו, הוכרזו כפסולי דין או שנקבע כי אינם מסוגלים למלא את חובותיהם כהורים.
  • בוגר עם צרכים מיוחדים שאינו מסוגל לנהל את ענייניו.
  • קשיש המגיע למצב שבו הוא אינו יכול לדאוג לעצמו או לקבל החלטות בעצמו או מאושפז בבית חולים או שנבדק ונמצא כי הוא אינו מסוגל להביע דעה לגבי ביצוע הליך רפואי עבורו.

אם יינתן צו מינוי האפוטרופוס, הרי שהצו יפרט את סמכויות האפוטרופוס ובית המשפט ייתן סמכויות מצומצמות, ככל שהדבר ניתן.

המינוי של האפוטרופוס יכול להיות רלוונטי רק לעניינים רפואיים ו/או כלכליים ו/או אישיים, לדוגמא: אם אדם סובל מהפרעה נפשית כלשהיא אשר גורמת לו לבזבז כסף ולעשות פעולות כלכליות החורגות מהנורמות המקובלות, אז ימנו לו אפוטרופוס רק לעניינים הכלכליים.

את הבקשה למנות אפוטרופוס יכול להגיש בן /ת  הזוג, הורה או קרוב משפחה אחר, וכן היועץ המשפטי לממשלה או נציג מטעמו.

במקרים הרלוונטיים, יש לצרף לבקשה חו"ד מטעם פסיכיאטר או גריאטר המפרטת את מצבו של האדם עבורו מתבקש המינוי וכוללת התייחסות לשאלות האם הוא מסוגל/אינו מסוגל באופן מלא/חלקי לדאוג לענייניו, האם הוא יכול להביע את רצונו לגבי המינוי והאם הוא יכול להופיע בבית משפט.

כמו כן, על מנת לזרז את ההליכים, מומלץ להגיש עם הבקשה תסקיר של גורמי הרווחה. אם לא יוגש תסקיר של גורמי הרווחה, בית המשפט יבקש בעצמו, אך הדבר יעכב את מתן הצו למינוי אפוטרופוס.

כל אדם בגיר יכול להתמנות לעבור הליכי אפוטרופסות, כאשר העדיפות היא שאדם קרוב יתמנה. במקרה שאין אדם קרוב או אף אדם קרוב אינו מעוניין להתמנות לאפוטרופוס  ימנה בית המשפט בדרך כלל מינוי של עמותה המתמחה בכך.

גם כאשר יש חוסר הסכמה במשפחה או כאשר לדעת בית המשפט אין אדם שיכול להתמנות לאפוטרופוס, יעדיף הרבה פעמים למנות אפוטרופוס חיצוני (עמותה שזה עיסוקה).

כך היה במקרה שטופל על ידי בבקשה לצו למינוי הליכי אפוטרופסות, כאשר שתי אחיות לא הסכימו על מינוי אפוטרופוס לאביהן המבוגר. במקרה זה אחות א' לא היתה מעוניינת להתמנות לאפוטרופוס ואחות ב' רצתה להתמנות, אך לא היתה כשירה לכךעל כן בית המשפט בחר למנות אפוטרופוס חיצוני.

כמובן מי שבעניינו יש ייפוי כוח מתמשך, אז האפוטרופוס יתמנה בהתאם להוראות ייפוי הכוח המתמשך.

כל הזכויות שמורות לעו"ד ומגשר דור שוורצמן

שתפו ברשתות חברתיות:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
הליכי אפוטרופסות
שירותים נוספים

הסכם ממון וזוגיות

חוק יחסי ממון קובע שבעת פטירה או גירושין זכאי כל בן זוג במחצית מהרכוש המשותף. הסכם ממון הינו הסכם בין בני זוג אשר נשואים או

קרא עוד »

הליכי גירושין

הליכי גירושין כבר לא מילה גסה ואחוז המתגרשים בכל שנה כבר מתקרב ל– 35% בישראל. אם כבר החלטתם להתיר את הנישואים, תהיה הסיבה אשר תהיה,

קרא עוד »

יפוי כוח מתמשך

יותר ויותר אנשים פונים אלי לברר מה זה יפוי כוח מתמשך, אז הנה הסבר קצר. ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך משפטי בוא אנו קובעים מי

קרא עוד »

הסכם הורות משותפת

יותר ויותר גברים ונשים בוחרים היום להביא ילדים ללא קיום יחסים זוגיים ביניהם מכל סוג שהוא, תוך שהם מעגנים את "התא המשפחתי" החדש בהסכם "הורות

קרא עוד »