בתקופה האחרונה יותר ויותר עסקים קטנים מכל הסוגים מקבלים להפתעתם דרישות תשלום בגין דמי טיפול, מגופים המכונים לשכות מסחר למיניהם. הדרישות הן דרישות תשלום עבור כביכול "דמי טיפול", שיכולים להיגבות עד שבע שנים אחורה, ועלולות להגיע לסכומים של עשרות אלפי שקלים. מיותר לציין שלעסק קטן סכומים שכאלה מהווים פגיעה פוטנציאלית משמעותית.
אותן לשכות מסתמכות בדרישתן על ההסכמים הקיבוציים ועל צווי ההרחבה שנחתמו לפני הרבה שנים. רק בתקופה האחרונה החליטו אותן לשכות, מסיבותיהן, להתחיל ולנסות לגבות את אותם הכספים וזאת רטרואקטיבית בהתאם לחוק ההתיישנות מאפשר להן, קרי שבע שנים אחורה.
כאשר מקבלים מכתב התראה מעו"ד הנוגע לדרישת חוב של עשרות אלפי שקלים, הנטייה הטבעית היא להיבהל ולנסות להגיע לאיזשהו הסדר מול אותן לשכות מסחר למיניהן. נטייה זו הינה נטייה שגויה, וזאת משום שחסר לכם מידע קריטי – מרגע הגעתכם להסדר כלשהו מול אותן לשכות מסחר, באופן אוטומטי תדרשו לשלם כל שנה דמי טיפול לאותה לשכה.
על אף שההסכמים הקיבוציים מאפשרים, כביכול, לאותם גופים לדרוש כספים אלו. כלל לא בטוח שאותם הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה חלים על העסק שלכם. מכאן, שחשוב לוודא האם העסק שלכם מחויב בדמי הטיפול. כך למשל, במקרה שבו טיפלתי וייצגתי את חברת "פאל ווינטק בע"מ", נדחתה תביעתה של לשכת המסחר של תל אביב, מכיוון שזו האחרונה לא הצליחה להוכיח שההסכם הקיבוצי שעליו היא מסתמכת חל על הלקוחה שלי.
כה אמרה כבוד השופטת מיכל לויט במקרה שתיארתי: "מאחר והתובעת לא הוכיחה שהנתבעת עוסקת בתחום היבוא, היצוא או המסחר הסיטונאי, כי אם בפיתוח ושיווק כשפעילותה ביבוא הינה פעילות נלווית לעיסוקה המרכזי, הרי שצו ההרחבה אינו חל עליה, רק בשל עיסוקה בענף האלקטרוניקה."
כפי שאנו רואים, אותו גורם הדורש מכם תשלום עבור דמי טיפול צריך להוכיח שצו ההרחבה עליו הוא מסתמך בדרישתו לתשלום דמי הטיפול חל עליכם, ולא תמיד הוא יכול להוכיח זאת. יעוץ עם עורך דין מומחה בתחום יכול לתת לכם אינדיקציה טובה האם יש מקום במקרה שלכם לנהל התנגדות לתשלום דמי הטיפול, שכאמור, עלולים להסתכם בכמה אלפי שקלים בשנה!!
בנוסף, קיימים עוד נתונים שיכולים לסייע לכם, לדוגמא סכום דמי הטיפול מחושב בהתאם לכמות העובדים שאתם מעסיקים והמשכורות שאתם משלמים להם. בדרך כלל לאותם לשכות אין גישה לנתונים אלו, וסכום התשלום שאותם הם דורשים הינו בדרך כלל שרירותי. טעות נפוצה שאני נתקל בה הינה שעסקים מנדבים את מידע זה שלא לצורך וכנגד האינטרסים שלהם.
לסיכום, כפי שמאמר זה מבאר ומסביר, אין סיבה להיבהל מדרישה של לשכות מסחר למיניהן לתשלום דמי טיפול, ואין סיבה להתנדב ולשלם להם סכומים, שלאו דווקא מחויבים לפי חוק. לכן, מומלץ עם קבלת מכתב הדרישה ו/או כתב התביעה מטעם הלשכות הללו – לפנות לעורך דין המומחה בתחום לצורכי ייעוץ, שיכול לחסוך לעסק שלכם אלפי שקלים בשנה!